Hogyan módosíthatom az alapértelmezett kezdő (index) oldalt .htaccess fájl segítségével? Nyomtatás

 • .htaccess_lng-hu, .htaccess_lng-en
 • 43

A szerver alapértelmezésben megpróbálja megtalálni a weboldal kezdő oldalát amelyet index oldalnak is neveznek. Az index fájl nevek alapértelmezett sorrendje index.php, index.htm, index.html és végül default.htm. A .htaccess fájl módosításával megváltoztathatja a tárhelyén a keresett index fájl nevét, és sorrendjét. Ha egyedi fájlnevet szeretne megadni az index fájlhoz, vagy esetleg másik kiszolgálóról költözött, és az index oldalt ott másként nevezték el. Így a belső hivatkozásokat nem törli az index fájl átnevezése.

Mi a .htaccess fájl?

A .htaccess fájl egy rejtett szöveges fájl amely a tárhelyén bárhol elhelyezhető, és sok szerver szintű beállítás módosítására ad lehetőséget. Így a weboldal működését jelentősen befolyásolni lehet vele. Kapcsolatként működik a domain név és a webkiszolgáló között, és számos funkciót ellát.

Az alapértelmezett index fájl módosítása .htaccess fájl segítségével

 1. Jelentkezzen be a cPanel felületére
 2. Keresse meg a Fájlok dobozban a Fájl kezelő menüpontot és kattintson rá
  Fájl Kezelő
 3. Kattintson a jobb felső sarokban a Beállítások gombra
  Fájlkezelő beállítások
 4. Válassza ki az érintett domain kezdőkönyvtárát, majd jelölje be a Rejtett fájlok megjelenítése (dotfiles) lehetőséget, és kattintson a Save gombra.
  Rejtett fájlok megjelenítése
 5. Keresse meg az adott domain név dokumentum_root mappáját és benne a .htaccess fájlt, jobb egér gombbal kattintson rá, majd válassza ki az Edit lehetőséget.
  .htaccess fájl szerkesztése
 6. Kattintson az Edit gombra a megjelenő ablakban.
  Szerkesztő popup
 7. A megnyíló szerkesztőben a fájl elejére illessze be az alábbi kódrészletet:
  #Alternate default index page
  DirectoryIndex elso.html
  
  A példában a kezdő oldalt elso.html fájlnak hívják. Ezt módosítsa arra a fájlnévre amelyet Ön be kíván állítani a weboldalának kezdőoldalaként.
  Lehetősége van több fájlnév megadására is, ezeket az alábbi formában adhatja meg:
  #Alternate default index pages
  DirectoryIndex elso.html index.htm index.html index.php
  Ebben az esetben a webkiszolgáló a tárhelyen megpróbálja megnyitni az elso.html fájlt, majd ha azt nem találja akkor próbálkozik a felsorolásban szereplő többi fájlnévvel.

 8. Végezetül mentse el a szövegszerkesztőben végzett módosításokat a jobb felső sarokban található Módosítások mentése gomb segítségével.

Segített önnek ez a válasz?

« Vissza