Node.JS használata Nyomtatás

  • 17

A Node.JS alapú programok futtathatóak a tárhely csomagjainkban. A programok működtetéséhez az alábbi beállításokat kell elvégezni a tárhelyen.

 

Alapértelmezett CGI módban történő használat

Apache-on keresztül cgi módban van lehetőség NodeJS scripteket futtatni #!/bin/env node shebang line használatával, valamint megfelelő Apache handler felvételével./>

 

Ha a futtatni kívánt Node.JS program jscrpt kiterjesztésű akkor elegendő a megfelelő Apache kezelőt felvenni.

 

A cPaneles fájlkezelő segítségével vagy egy FTP klienssel csatlakozzon a tárhelyhez, majd lépjen be abba a könvytárba ahol a program fájljait és mappáit feltöltötte.

 

Hozzon létre egy .htaccess elnevezésű fájlt és töltse fel az alábbi tartalommal:

 

AddHandler cgi-script     .jscript

 

A beállítást globálisan is meg lehet adni ebben az esetben az egész tárhelyre érvényes lesz a beállítás.

 

Ebben az esetben jelentkezzen be a cPanel felületére, majd keresse meg a Haladó Beállítások/Speciális dobozban az Apache kezelők menüpontot.

Apache kezelők

 

A megjelenő oldalon adja hozzá a Apache-kezelő létrehozása résznél a következő kiterjesztést:

Apache Kezelő felvétele

 

Kezelő: cgi-script

Bővítmény(ek) vagy Kiterjesztés(ek): .jscript

 

Kattintson a Hozzáadás gombra.

 

A tárhelyen történő beállításokat tesztelheti az alábbi pédafájl létrehozásával. Egy szövegszerkesztővel (például: Notepad++) készítsen egy fájlt az alábbi tartalommal:

#!/bin/env node
console.log("Content-Type: text/html;charset=UTF-8\n");
console.log("Hello World!");

A fájlt mentse el proba.jscript fájl néven, majd töltse fel a tárhelyre. A feltöltést követően a fájlra a következő jogosultságot kell beállítani: 755, vagy rwxr-xr-x. A jogosultságot az FTP kliens program segítségével tudja módosítani. Ezt követően böngészőben hívja az elkészített oldalt (http://ondomainneve.tld/proba.jscript) itt a Hello World! feliratot kell látnia.

 

Alternatív CGI mód beállítása

 

A leírásban szereplő beállítások elvégzését követően a böngészőből meghívott .js fájlokat a cgi-bin/cgi-node program fogja futtatni. A CGI-Node.js használatához töltse le a legfrisebb kiadású verziót a http://www.cgi-node.org/downloads címről.

Javaslojuk, hogy a cgi-node.min.js fájlt töltse le, ugyanis ezzel a weboldal gyorsabb kiszolgálást tesz lehetővé. A letöltött fájlt nevezze át cgi-node-ra, majd egy szövegszerkesztővel nyissa meg, és az első sort cserélje le az alábbira:

#!/bin/env node

Következő lépésben keresse meg a fájlban található SessionPath változót. A változónak állítson be egyolyan könyvtárat amelyet böngészőn keresztül nem lehet elérni. Például: /home/HASH/tmp/cgi-node-session. A fájlt ezt követően mentse el, majd töltse fel a tárhelyére a cgi-bin mappába. A feltöltést követően a fájlra a következő jogosultságot kell beállítani: 755, vagy rwxr-xr-x. A jogosultságot az FTP kliens program segítségével tudja módosítani.

Amennyiben nem létező könyvtárat ad meg a fájlban akkor azt a fájl feltöltését követően hozza létre a tárhelyén.


Ezt követően hozzon létre a weboldal gyökér könyvtárában egy .htaccess fájlt az alábbi tartalommal.

 Action     cgi-node     /cgi-bin/cgi-node
 AddHandler cgi-node     .js


A beállítások teszteléséhez egy fájlt kell készíteni valamilyen szövegszerkesztő segítségével a weboldalának gyökérkönyvtárába. A fájlban az alábbi tartalomat kell elhelyezni:

 CgiNodeInfo();


Az elkészített fájlt mentse el például test.jscript néven, majd hívja be böngészőben az oldalt (http://ondomainneve.tld/test.jscript). A böngészőben egy táblázat fog megjelenni amely a futtatási környezet változóit jeleníti meg.

Node.JS teszt oldal


Segített önnek ez a válasz?

« Vissza